Irina Dragomir

Bradul cu cărți roșii

Adjudecat de BCR

Am imaginat „Bradul cu cărți rosii” ca o metaforă care vorbește despre faptul că educația este salvarea multor copii care provin din medii defavorizate. Conform tuturor studiilor și statisticilor, aceștia riscă, în viața de adult, să reproducă situațiile toxice în care au crescut, să se confrunte cu sărăcia extremă, să fie victime ale abuzurilor, agresiunilor și să ducă o viață haotică, fără speranțe și visuri mari. Așadar, educația este șansa lor de a ieși din cercul vicios, de a-și schimba propria istorie, dar și a celor care vor veni după ei.

Am ales să reprezint această idee, prin intermediul unui personaj care se adăpostește între coperțile unei cărți roșii. Soarele/lumina din interior reprezintă binele pe care cunoașterea și educația îl oferă, iar norul negru de deasupra simbolizează aspectele negative, dificultățile asociate cu traiul într-un mediu defavorizat. Educația, reprezentată prin cartea roșie, este cea care protejează personajul de toate acele lucruri indezirabile. În plus, „fundația” bradului are și ea o conotație simbolică, fiind formată din alte cărți roșii, de data aceasta, reale.

P.S. : Viitorul posesor al bradului poate lectura cu plăcere cărțile rosii de la fundația bradului, mai ales dacă este iubitor de artă, pentru că toate au ca subiect arta și istoria artei.

Dimensiuni:  175 X 110 X 75 cm

Materiale: lemn, pânză pentru pictură, culori acrilice, cărți, fetru